Cynk jest jednym z tych składników odżywczych, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Często zapominamy, że cynk zalicza się do tych mikroelementów, które mają bardzo duży wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, a jego niedobory mogą wiązać się z szeregiem uciążliwych dolegliwości.
Co warto wiedzieć na temat cynku i jego roli w naszym organizmie? Jakie produkty powinniśmy włączyć do menu, aby uniknąć problemów z jego niedoborem?
Cynk – podstawowe informacje
Cynk wchodzi w skład około 200 enzymów, zatem jego rola w naszym organizmie jest ogromna. To dzięki cynkowi wiele procesów zachodzących w naszym organizmie może przebiegać w prawidłowy sposób, to dzięki cynkowi możemy się cieszyć zdrowiem, dobrą formą oraz pięknym wyglądem. Pamiętajmy, że ten składnik mineralny ma ogromny wpływ na to, jak wygląda nasza skóra, jego obecność w diecie jest też bardzo ważna dla tych osób, które chcą w naturalny sposób zadbać o swe włosy.
Zdrowa dieta, w której cynk będzie się pojawiał w odpowiednich ilościach, pomoże nam też zadbać o odporność organizmu, wspomoże nas w walce z reumatyzmem i wzmocni nasze kości. Gdy codzienna dieta dostarcza nam zbyt mało cynku, zaczynają się problemy ze zdrowiem. Gorszy wygląd skóry oraz włosów, ogólne osłabienie, a nawet kurza ślepota – oto najbardziej charakterystyczne problemy, które świadczyć mogą o zbyt małej ilości cynku w naszej diecie.
Więcej interesujących artykułów znajdziesz w serwisie objaw.pl.
A co możemy zrobić, by nie narazić się na problemy z niedoborem cynku?
Możliwości jest wiele. Część osób sięga po popularne suplementy diety, w których cynk pojawia się w większych ilościach, nie możemy jednak zapominać o tym, jak ważna jest zdrowa dieta. Pamiętajmy, że bardzo dobrymi źródłami cynku są takie produkty, jak sezam, zarodki pszenne, nerkowce oraz słonecznik. Spore ilości cynku pojawiają się też w kakao oraz w oleju lnianym, choć za najlepsze źródło cynku uchodzą ostrygi.
Warto sięgać po te produkty, by móc możliwie jak najdłużej cieszyć się pięknym wyglądem i dobrą formą.